Ініціатива належала Центральній організації фінських профспілок (SAK), яка виступає проти урядових реформ ринку праці. До неї входить 18 профспілок.

SAK веде кампанію під хештегом #SeriousGrounds, де докладно описує пропозиції уряду, проти яких вона виступає, вкл. погіршення умов праці, обмеження права на страйк і скорочення соціальних виплат. Страйк має широкі наслідки для роботи портів і вантажних перевезень залізницею, а також потенційно може спричинити дефіцит палива. Представник UPM прокоментував для Printweek: «UPM постраждала від політичних страйків, які профспілки організували проти законодавчих планів фінського уряду.

Оскільки профспілка транспортників Фінляндії AKT бере участь у страйку, фактично вся логістика до та від фінських заводів UPM зупинилася на два тижні». Страйк триватиме до 25 березня. «Це означає, що виробництво на всіх наших фінських целюлозно-паперових комбінатах буде призупинено в належний час, залежно від місцевих обставин і управлінських рішень. Наразі виробництво зупинено на паперових фабриках UPM Rauma та UPM Jämsänkoski, – пояснив речник UPM. — Паперова фабрика UPM Kymi готується до зупинки найближчими днями. Очікується, що виробництво на целюлозних заводах UPM Kaukas і UPM Kymi припиниться до кінця тижня».

Stora Enso також прокоментувала вплив страйку. «На нас, природно, впливають триваючі страйки у Фінляндії, оскільки вони можуть вплинути на постачання нашим клієнтам і затримати їх, бо порти та залізниці є критично важливими для транспорту, — сказала Інгрід Пеура, керівник відділу зв’язків зі ЗМІ Stora Enso у Фінляндії. — Ми намагаємося підтримувати виробництво якомога довше і будемо зберігати продукцію на складах, щоб її можна було відправити клієнтам якомога швидше після закінчення страйку та відновлення нормального транспортування. Однак на деяких виробничих майданчиках нам доводиться тимчасово скорочувати роботу окремих виробничих ліній».

Джерело в паперовій промисловості повідомило, що ситуація вже викликає проблеми, не в останню чергу через скорочення альтернативних варіантів постачання через кількість закриттів фабрик за межами Фінляндії. Крім того, UPM щойно оголосила, що профспілка працівників паперової промисловості Фінляндії розірвала колективні договори з UPM Pulp, UPM Communication Papers, UPM Specialty Papers, UPM Raflatac і UPM Biofuels. Угоди закінчуються в середині терміну 21 або 22 квітня.

«Рішення профспілки працівників паперової промисловості розірвати колективні договори посеред контрактного періоду викликає жаль.

Ми сподівалися, що підвищення заробітної плати та продуктивності можна було обговорити конструктивно без розірвання угод. Наша мета — знайти взаємовигідні рішення, не створюючи зайвої небезпеки, — заявив Юркі Холлмен, віце-президент відділу ринків праці UPM.

У UPM зазначили, що бізнес-середовище суттєво змінилося після підписання угод у 2022 році. «UPM хоче винагороджувати хороші результати.

Конкурентоспроможність є ключем до майбутнього бізнесу UPM, і його подальшого зміцнення в інтересах усіх», – додав Холлмен.

У UPM також зазначили, що переговори з Профспілкою паперових працівників продовжаться якнайшвидше, а розірвання колективних договорів не означає, що переговори завершено. Політичні страйки, описані вище, не пов’язані з процесом переговорів між UPM та Профспілкою працівників паперової промисловості.