ВИМОГА ЧАСУ

Офсетна друкарня «Поліграф-сервіс» працює на ринку поліграфії з 1997 року. Парк устаткування компанії представлено двома системами CtP, трьома офсетними машинами – чотирифарбовим Heidelberg Speedmaster 52, двофарбовим Heidelberg Sormz у ф. В2 та однофарбовим Roland Record у ф. В1, майже 50 одиницями постпресу (устаткування для різання, тиснення, висікання, ламінування тощо).

Друкарня виготовляє переважно рекламну продукцію, а також періодику, пакування та етикетку. Цифровий друк у «Поліграф-сервісі» почали опановувати 2012 року. Першою цифровою машиною друкарні був Xerox® Colour 560, згодом – Xerox® Versant Press 80.

У 2013 р. для виконання замовлень із цифрового друку створено окрему структуру «Егопринт».

Розвиток послуг з цифрового друку – це вимога ринку. Наклади скорочувалися, виникала потреба додруковувати невеличкі партії продукції, подеколи замовники потребували оперативного виготовлення накладу, а офсетне виробництво через завантаження не могло адекватно зреагувати на ці запити.

ВЗАЄМОДІЯ ДВОХ ДРУКАРЕНЬ

«Егопринт» розташовано в одному приміщенні з «Поліграф-сервісом», але цифрова друкарня має відокремлений облік, окрему CRM-систему за винятком спільних з «Поліграф-сервісом» замовлень, окремий цех, окремий персонал.

Материнська друкарня «Поліграф-сервіс» працює з багатьма РА, посередниками, дизайнерами за напрямком офсетного друку, а дочірня «Егопринт» виконує для цих замовників цифровий друк. Комбіновані замовлення (наприклад, обкладинка друкується цифровим способом, а все інше – офсетним, або навпаки), виконує «Поліграф-сервіс».

Отже, до 75% відсотків клієнтів в компаній – спільні. Невелика частина дрібних замовлень надходить безпосередньо до «Егопринт» від кінцевих споживачів.

Група компаній дотримується чіткого правила – наклади, які доцільно друкувати у офсетний спосіб, ніколи не виготовляються «цифрою» за винятком поодиноких випадків, коли клієнтові середній наклад потрібен за годину, а офсетом він друкувався принаймні три години.

Більшість замовлень «Егопринт» друкує в режимі «сьогодні на сьогодні» – за винятком випадків, коли потрібна складна післядрукарська обробка. Ламінація, висічка, порізка, тиснення накладів «Егопринт» виконує здебільшого «Поліграфсервіс». «Егопринт» може виконувати післядрукарську обробку й на власній виробничій базі (все потрібне устаткування компанія має), але тоді процес відбуватиметься повільніше.

KONICA MINOLTA ACCURIOPRESS С6085

Потужностей Xerox® Versant Press 80 підприємству певний час вистачало, й про придбання ще однієї ЦДМ не йшлося. Керівники «Егопринт» звісно вивчали можливості новітнього устаткування для цифрового друку (Ricoh, Canon), що весь час з’являлося на ринку, але інвестиції в ці ЦДМ були не на часі.

Чому ж керівництво «Егопринт» врешті-решт придбало Konica Minolta AccurioPress С6085?

Виявляється , певні замовлення на Xerox® Versant Press 80 друкарня виконувати не могла, а можливості Konica Minolta AccurioPress С6085 стали альтернативою, кроком уперед при виконанні певних замовлень.

 Насамперед йдеться про можливість друку на більш щільних та складних текстурованих матеріалах. Konica Minolta AccurioPress C6085 друкує на носіях з покриттям та без до 400 г/м2.

Heidelberg Speedmaster 52-4 теж має обмеження при друці на щільних матеріалах – відповідно, наклади у 100 обладинок (50 аркушів) групі компаній доводилося друкувати на двофарбовій офсетній машині у форматі В2 із шаленою собівартістю. Отже,

Konica Minolta AccurioPress С6085 дала змогу друкувати частину накладів, що раніше доводилося виконувати офсетом й нести певні збитки.

Konica Minolta AccurioPress С6085 розширила можливості «Егопринт» з друку на складних фактурних паперах. Це переважно вітальні листівки на Великдень чи Новий рік.

Konica Minolta AccurioPress С6085 використовується для друку етикеток на клейких матеріалах (self-adhesive), подальша обробка яких відбувається на різальному плоттері з автоподатчиком.

У Xerox® Versant Press 80, як і в Konica Minolta AccurioPress С6085, є можливість друку довгих листів, але з «напівручного» лотка лише в режимі «сімплекс», відповідно аркуші можна подавати лише по одному, доводилося перегортати вручну, є певні обмеження по довжині паперу, натомість AccurioPress C6085 друкує на матеріалах до 1300 мм в «сімплексі» та 760 мм в «дуплексі».

  • Можливості Konica Minolta AccurioPress С6085 стали кроком уперед при виконанні певних замовлень, які раніше друкарня фізично виконувати не могла. Йдеться насамперед про використання щільних матеріалів для друку.
  • Поява Konica Minolta AccurioPress С6085 дала змогу друкувати малотиражне пакування, розширила можливості «Егопринт» з друку на складних фактурних паперах. ЦДМ використовується для друку етикеток на самоклеїльному папері.
  • Konica Minolta AccurioPress С6085 підвищила продуктивність та точність виконання замовлень, бо дала змогу «Егопринт» друкувати безпосередньо з лотка автоматичної подачі довгих аркушів у дуплексі.
  • Konica Minolta запропонувала більш низьку собівартість відбитку, ніж Xerox.
  • Друкарня отримала змогу користуватися більш сучасною технікою.

Придбання нового обладнання Konica Minolta дало змогу «Егопринт» друкувати безпосередньо з лотка автоматичної подачі довгих аркушів у дуплексі. Це підвищило продуктивність та точність виконання замовлень.

Й нарешті Konica Minolta запропонувала більш низьку собівартість відбитку, ніж Xerox. Отже, інвестувавши у Konica Minolta AccurioPress С6085, за рахунок нижчої собівартості копії підприємство компенсувало різницю у вартості між Konica Minolta AccurioPress С6085 та дещо дешевшим, але й більш простим Xerox® Versant Press 80.

Друкарня отримала змогу користуватися більш сучасною технікою.

Сьогодні навантаження між ЦДМ «Егопринт» розподіляється у пропорції 95/5% на користь Konica Minolta AccurioPress С6085. Xerox® Versant Press 80 використовується здебільшого для друку на конвертах.

 

СПІВПРАЦЯ З KONICA MINOLTA UKRAINE

 Konica Minolta AccurioPress С6085 було придбано на умовах контракту S+M. Друкарні «Поліграф-сервіс» та «Егопринт» мали досвід роботи на ЦДМ із контрактом (Xerox® Colour 560) та без нього (Xerox® Versant Press 80).

Відповідно, досвід роботи без контракту у компанії намагалися перенести на Konica Minolta AccurioPress С6085. Але чисельні мінуси такої форми роботи (треба самостійно доглядати машину, замінювати матеріали та ресурсні запчастини, незаплановані поломки, складність обліку тощо) переважили єдиний плюс (менша собівартість копії).

Та й, до речі, собівартість копії на Konica Minolta AccurioPress С6085 за контрактом S+M від Konica Minolta, ідентична до собівартості на Xerox® Versant Press 80 без сервісного контракту.

Отже, можливість працювати за контрактом на прийнятних умовах додала власникам друкарні впевненості, що Konica Minolta AccurioPress С6085 друкуватиме до «останнього подиху».

Важливою обставиною на користь Konica Minolta є також наявність офісу компанії у Львові, двоє сервісних інженерів по черзі можуть обслуговувати ЦДМ (а від сервісного інженера Xerox залежність друкарні була більшою).

Олена Коцюбинська,

засновник та керівник ТОВ «Егопринт», співзасновник «Поліграф-сервіс»:

«Деякі з офсетних друкарень тривалий час розмішували в «Егопринт» замовлення цифрового друку, але з часом придбали власні ЦДМ. Власне серйозної конкуренції за рівнем якості, потужності, оперативності «Егопринт» такі друкарні не становлять. Чим новіша машина, сучасніша й дорожча, тим краще вона друкує. Відповідно, деякі клієнти звертаються до «Егопринт», бо бачать різницю між друком на новітній ЦДМ та на застарілих ЦДМ конкурентів».

БОРОТЬБА З ВИКЛИКАМИ

Частина співробітників «Егопринт» в карантин працює дистанційно. Навіть друк замовлень на Konica Minolta AccurioPress С6085 іноді відбувається дистанційно. В трьох лотках ЦДМ з чотирьох закладено стандартні види паперу, що в друці використовуються найчастіше.

Звичайно, під час карантину замовлень поменшало, й трішки змінився їхній спектр. В окремих випадках взагалі стало недоцільно виконувати замовлення на офсетних машинах, бо тоді офсетне виробництво «Поліграф-сервісу» має працювати цілодобово. Відповідно, деякі роботи, які раніше розглядалися як суто офсетні, тепер виконують друкарнею «Егопринт» на Konica Minolta AccurioPress С6085.

ПЕРСПЕКТИВИ

Власники «Поліграфсервісу » та «Егопринт» й надалі планують співпрацювати з Konica Minolta. Серед очікувань – зменшення вартості ЦДМ у форматі В2, адже сьогодні ЦДМ «КМ-1» та нова друкарська офсетна машина в форматі В2 коштують чи не однаково.

Наші співрозмовники зазначають, що ретельно стежать за еволюцією модельного ряду Konica Minolta, а також партнера компанії – виробника устаткування для цифрового лакування та тиснення MGI.

Але якщо в Xerox з’являться якісь розробки, що переважатимуть за можливостями ЦДМ Konica Minolta, перевагу буде надано саме Xerox. З іншого боку, в «Егопринт» вважають, що устаткування Konica Minolta сьогодні більше відповідає ринковим вимогам, ніж Xerox.

В «Егопринт» чудово розуміють, чому придбали саме Konica Minolta AccurioPress С6085, й ЦДМ виправдала сподівання.