СИНХРОННЕ ПІДВИЩЕННЯ

Sappi Europe повідомляє, що безпрецедентно високі тарифи на електроенергію змушують компанію підвищити ціни на 10-25% залежно від сегмента продукції. Підвищення запроваджуватимуться на початку лютого на додаток до січневого подорожчання.

Паралельно Sappi продовжуватиме аналізувати рентабельність кожного активу і не виключає припинення виробництва, якщо цього вимагатиме ситуація.

Крім того, Sappi закликає ЄС, місцеві уряди та органи влади структурно вирішити проблему нестабільних енергетичних ринків, яка нині загрожують майбутньому європейського виробництва.

Mondi вказує на зростання витрат у секторах виробництва волокна, енергетики, хімічної промисловості та транспорту. Ситуація посилюється поточними змінами валютних курсів, особливо долара США, щодо євро, що впливає на вартість целюлози. Постачальники хімікатів також підвищують ціни.

Ціни на газ зросли на 33%, на електроенергію — на 48%. Тому Mondi оголосила про підвищення цін на продукцію (вкл. офісний та професійний папір для друку преміум-класу) у діапазоні від €150 до €280 за тонну з 17 січня 2022 року. Нові ціни зафіксовані лише до кінця лютого, що відображає волатильність поточних ринкових умов.

Аналогічно MM Board & Paper через значне зростання вартості сировини, витрат на енергію та транспортні витрати з 1 лютого цього року підвищує ціни як мінімум на 10% на всі офісні папери та на 12% на офсетні папери. Також оголошено про підвищення цін на картон з 1 березня 2022 року.

Ціни на всі спеціальні папери Mitsubishi HiTec Paper будуть підвищені на 10% з 1 березня цього року. Серед причин — зростання вартості газу, хімічної сировини та логістичних послуг. Підвищення торкнеться термопапіру thermoscript, етикеткового jetscript, самокопіювального giroform, крейдованих етикеткових supercote та barricote для гнучкого паковання з бар’єрними властивостями. Підвищення може сягнути 10%, залежно від сорту паперу.

Це реальність, і за обрієм не видно жодних ознак швидкого вирішення ситуації: зростання вартості енергії, сировини (деревини, целюлози, хімікатів), транспортних послуг та робочої сили продовжує чинити тиск на паперові фабрики, які перекладають частину витрат на клієнтів, щоб зберегти прибуток та забезпечи- ти виробництво.

Через пандемію та велику кількість замовлень постачання паперу залишається нерегулярним. Ситуація посилюється страйком робітників на 7 фінських целюлозно-паперових виробництвах UPM, який продовжено до 19 лютого цього року. У Фінляндії UPM виробляє крейдований та некрейдований папір для листового друку, папір для журналів та каталогів, етикетковий та спеціальний папір, а також целюлозу та інші види продукції.

КРИТИЧНЕ ЗРОСТАННЯ ВАРТОСТІ ЕНЕРГОНОСІЇВ

Європейська паперова промисловість здебільшого працює на природному газі та електриці. Оптові ціни на ці ключові фактори витрат різко зросли у другій половині 2021 р. до нинішніх рекордно високих значень. Середньомісячні довідкові ціни на електроенергію Nordpool на добу вперед та природний газ EGIX у Німеччині зросли, за даними Fastmarkets, більш ніж утричі з початку року. Вартість прав на викиди двоокису вуглецю в ЄС також суттєво зросла, хоч і не так різко, як на електроенергію та природний газ.

Чимало паперових фабрик інвестували у технологічно вдосконалені котли, здатні спалювати різні суміші відходів та біопалива. Навіть до нинішньої інфляції вартість пари та електроенергії, вироблених з цих видів палива, була значно нижчою, порівняно з виробництвом із викопного палива.

Навіть якщо експлуатаційні витрати за використання відходів і біопалива також підвищуються, у середньому їхня конкурентоспроможність краща при зростанні цін на викопне паливо та електроенергію. Технологічно вдосконалені паперові машини, як правило, мають безліч переваг перед застарілим обладнанням. Однією з них є нижче споживання енергії, що, ймовірно, призводить до значної різниці у витратах у разі підвищення цін на енергію.

Малюнок 1. Зразки друку на крейдованому матовому папері

ХТОСЬ «НЕСПОДІВАНО» ОТРИМАВ ПЕРЕВАГИ

Різниця у споживанні електроенергії між різними лініями з виробництва паперу в Європі може сягати 20% для різних сортів і в залежності від цін на енергію. Наприклад, сучасна лінія з виробництва вторинного контейнерного картону може споживати близько 0,4 мВт·год на тонну, тоді як є машини зі споживанням 0,5 мВт·год на тонну. Вартість цих заощаджених або додаткових 0,1 мВт·год на тонну, залежно від перспективи, може бути дуже різною, якщо вартість електроенергії становить 50 €/мВт·год або 100 €/мВт·год.

Виробники паперу в тих регіонах, де вартість енергії досі залишалася значно нижчою, відчувають найменші негативні наслідки. Наприклад, статистичні дані у Росії, Північній Африці та на Близькому Сході вказують на те, що місцева інфляція цін на енергоносії була досить незначною порівняно із Західною та Центральною Європою. Чимало місцевих виробників несподівано отримали переваги у вартості порівняно з традиційними європейськими поставачами.