Стисло про ситуацію в німецькій трійці.

Heidelberg

  Після фіксування збитків в III кварталі 2019 ф.р., пише ділова газета Handelsblatt, Heidelberg переглянув очікування за підсумками року в бік зменшення. Трохи раніше за €25 млн було продано підрозділ Hi-Tech Coatings.

  Китайська компанія Masterwork, якій належить 8,5% Heidelberg, може викупити ще якусь частину бізнесу німецького виробника.

  У грудні 2019 р головою наглядової ради Heidelberg став Мартін Зонненшайн.

  У січні 2020 р. компанія переглянула прогнози продажів і прибутку вдруге. Агентство кредитного рейтингу Moody's знизило її рейтинг, пославшись на те, що складні ринкові умови можуть перешкодити реструктуризації.

  На початку березня правління Heidelberg схвалив комплексний план дій зі скорочення структурних витрат і підвищення прибутковості в тривалій перспективі.

  До кінця 2020 року планується припинити випуск ЦПМ Primefire 106 і офсетних машин надвеликого формату, бо їхній продаж не відповідає цільовим показникам через складну кон'юнктуру ринку та фундаментальну зміну його структури.

  Планується скоротити до 2000 робочих місць по всьому світу і, можливо, закрити один із заводів.

  Ідеолог цифрової трансформації компанії д-р Ульріх Херман пішов зі своєї посади. У Раді директорів компанії залишилося двоє людей — генеральний директор Райнер Хундсдерфер і нещодавно призначений фінансовий директор Маркус Вассенберг.

  За твердженням Handelsblatt, послуга, придумана Ульріхом Херманом (фактично, клік-контракт для офсетних друкарень), справила негативний вплив на фінансові показники Heidelberg, бо прибуток від неї залежить від клієнтів компанії і, як правило, є відкладеним у часі.

  Наприкінці 2019 р. частка повторних продажів за передплатною моделлю становила 13% від загального обсягу замовлень Heidelberg. Мета компанії — в середньостроковій перспективі довести це значення до 33%, щоб бізнес був менш уразливим до раптових змін в економічних умовах.

  Виконавчий комітет #Heidelberg буде відповідати за «крос-продуктові рішення для замовників і операційні функції». Газета Handelsblatt стверджує, що керівництво компанії стурбоване тим, як стабілізувати фінансове становище компанії.

  Але в коментарі Printweek представник Heidelberg зазначив, що у компанії є чітка «дорожня карта». Також спікер Heidelberg відкинув ймовірність припинення послуги «бізнес за передплатою», вказуючи на її успішний старт. Крім неї, бізнес компанії мають підтримати нові продукти, зокрема, нещодавно анонсовані високотехнологічні листові офсетні машини Speedmaster покоління drupa 2021.

 

Koenig & Bauer

  Koenig & Bauer повідомила про гарне надходження замовлень в VI кв. 2019 р., окрім підрозділу машин для друку захищеної продукції і декорування металу.

  Дохід Групи в 2019 ф.р. становив €1218,5 млн у порівнянні з €1226 млн в 2018 р

Чистий прибуток — €38,4 млн проти €64 млн роком раніше.

  Збільшення замовлень на друкарські машини великого і середнього формату сприяло зростанню в сегменті Sheetfed на 8,9% до €625,3 млн (2018 р.: €574,3 млн). У порівнянні з 2018 р.(€615,9 млн) виручка збільшилася на 2,6% — до €631,8 млн.

  У підрозділі Digital & Web надходження замовлень у €144,9 млн було на 18% нижче за показник минулого року в €176,6 млн.

  У сегменті обладнання для спеціальних видів друку дохід склав €463,9 млн у порівнянні з €491,5 млн роком раніше.

  У 2019 р. вперше інстальовано флексографічну друкарську машину CorruFLEX для прямого друку на гофрокартоні і ротаційну висікальну машину CorruCUT. Також було продано 6 рулонних ЦПМ RotaJET.

  Частка доходів від сервісних послуг в Групі Koenig & Bauer в цілому зросла за рік з 25,9 до 28,2%.

  Було ухвалено програму Performance 2024, що передбачає до 2024 р. скорочення витрат більш ніж на €70 млн за разових витрат від €30 до €40 млн.

Серед кроків, до яких вдається #KBA:

  • оптимізація структурних підрозділів і процесів;
  • значне скорочення виробничих витрат;
  • підвищення доходів від продажів нового обладнання;
  • оптимізація закупівель;
  • зменшення адміністративно-господарських витрат.

 

Manroland Sheedfed

  Річний дохід Manroland Sheetfed склав у 2019 р. €203,5 млн у порівнянні з € 259,8 млн в 2018 р. Оформлено замовлень на суму €61,2 млн проти €27,4 млн в 2018 р.

  У 2019 р. виробництво сповільнилося через важку ситуацію на ринку, але портфель замовлень виріс, а виробництво перебувало наприкінці року на найвищому рівні завантаження відтоді, як в 2012 р. #Manroland_Sheedfed стала частиною Langley Holdings.

  Manroland знизила рівень витрат і не обтяжена боргами. Інвестиції в розвиток не припинялися від моменту придбання її Групою Langley Holdings.