До асоціації входять такі виробники як BASF SE, DANONE GmbH, Dow — загалом понад 300 компаній. Асоціація закликає політиків діяти, щоб запобігти зупинці виробництв та втраті робочих місць.

Виробники пластикового паковання та плівки в Німеччині, як і багато інших енергоємних галузей промисловості, шоковані різким зростанням цін на електроенергію та газ. Хоча деяким компаніям досі вдавалося уникнути підвищення вартості завдяки контрактам, що діють, в середньому по галузі вартість електроенергії з початку року подвоїлася. Однак чимало компаній змушені платити за електроенергію на 300, 500 та 750% дорожче, ніж на початку року.

Аналогічна ситуація склалася і з природним газом, ціни на який сягають 625% порівняно з початком року (у середньому ціна подвоїлася).

Асоціація IK вважає, що наступного року ситуація виглядатиме ще драматичнішою. 2023 р. очікується підвищення тарифів на електроенергію до 1200% в окремих випадках, при цьому середнє зростання становитиме близько 240%. Щодо природного газу більшість компаній також очікують щонайменше подвоєння цін (найвищі оцінки тут передбачають збільшення більш ніж 1000% окремих випадках). У середньому очікується, що ціни на природний газ 2023 р. зростуть ще на 250%.

«Чимало енергоємних підприємств ще не уклали договори на постачання електроенергії на 2023 рік. Зважаючи на десятикратне зростання цін на біржі електроенергії, укладення таких договорів нині економічно недоцільне, підприємства стикаються з перегрітим спотовим ринком, — пояснює генеральний директор IK д-р Мартін Енгельманн. — Досі більшості наших компаній-членів вдавалося принаймні частково перекладати різке підвищення вартості енергії на споживачів, лише тому більшість компаній ще не мають проблем із виробництвом та здатністю постачати продукцію. Однак найближчими місяцями, якщо ціни на енергоносії залишаться на цьому рівні або зростатимуть далі, ситуація зміниться».

Половина компаній очікує негативного впливу цих тенденцій на німецьку промисловість у 2023 році. Скорочення постачань газу і дефіцит, що насувається, у найближчі місяці також вплинуть на індустрію паковання з пластмас. Як показує опитування, припинення постачання газу негативно позначиться на виробництві для 2/3 всіх підприємств галузі, а для третини компаній це матиме значні наслідки.

Програма уряду Німеччини зі стримування витрат на електроенергію, спрямована на надання енергоємним компаніям субсидій на загальну суму €5 млрд в період з лютого по вересень 2022 р., може бути використана чи кожною п’ятою компанією сектора.

«В умовах вибухового зростання цін на енергоносії ці субсидії не є навіть краплею у морі, — заявляє Енгельманн, вказуючи, що субсидії прив’язані до жорстких умов, які багато компаній галузі не можуть виконати.

IK закликає політиків зупинити зростання цін на енергоносії. Крім того, мають бути припинені додаткові збори, пов’язані з викидами вуглекислого газу, оскільки вони більше не мають сенсу з урахуванням поточних цін на газ, та є непропорційними, вважає асоціація.