Згодом настала черга декору: традиційну копітку вишивку модельєр замінив намистинами і паєтками, що прикріплювалися до одягу за допомогою маленьких гвоздиків з петелькою, надаючи йому об’ємного вигляду. На відміну від вишивки, що займає тижні, процес значно спрощений.

У результаті до майстерні Рабана потекли замовлення від відомих модних брендів, а сама концепція певною мірою стала передвісником технологій майбутнього. Таких як 3D-друк.

Представляючи на текстильній виставці ITMA 2023 принтер J850 TechStyle для отримання рельєфних деталей або цілих художніх фрагментів безпосередньо на готовому виробі представники фірми Stratasys не сумнівалися, що своїм винаходом формують перспективний тренд розвитку ринку швейного виробництва та fashion-індустрії.

3D-ефекти вже давно перестали дивувати, інша справа — створення фактур заданої форми, кольору на безлічі текстильних основ без спеціальної підготовки. Все потрібне, щоб нанесення стійко трималося на тканині, є в спеціальній смолі Stratasys VeroEco Flex, що відповідає суворим галузевим стандартам.

Відвідувачів ITMA також познайомили з ПЗ, що дає змогу власникам J850 TechStyle перетворювати на тривимірний формат двомірні зображення, налаштовувати їхні висоту, колірну гаму та текстурні особливості.

«Текстильним друкарням доводиться працювати старанніше, ніж будь-коли, щоб розсунути межі творчості та домогтися справжнього розмаїття пропозицій. Нам здається, що 3D-друк є ключем до задоволення обох цих потреб, — каже менеджер з маркетингу Stratasys Енріко Тосон, віщуючи початок нової ери цифрової текстильної поліграфії, яка обіцяє необмежені можливості втілення ідей з доданою вартістю.

Як наочне підтвердження на стенді розробника були представлені зразки одягу, взуття та аксесуарів від відомих дизайнерів, оформлені із застосуванням технології Stratasys 3DFashion. Серед комерційних організацій, які звернули увагу на інновацію через зацікавлення проєктами з благоустрою навколишніх просторів (офісних та житлових приміщень, салонів громадського та особистого автотранспорту) італійська компанія Italdesign.

Презентація Stratasys на Міланському тижні дизайну торік значно вплинула на дизайнера обробки кольорових матеріалів Italdesign Клаудію Джиларді, і тепер поява там принтера J850 TechStyle справа часу.

«Дивлячись у майбутнє, стає зрозумілим, що наступний творчий та комерційний крок у галузі текстильного друку має вийти за рамки звичайного покращення існуючих процесів, щоб по-справжньому пожвавити галузь», — міркує про потенціал 3D-друку креативний директор з мистецтва, дизайну та моди Stratasys Наомі Кемпфер.

В рамках методу Stratasys 3DFashion переосмислено колишній ступінчастий принцип застосування адитивних технологій в обробці текстилю: з процесу виключено етап незалежного формування та підготовки декоративних елементів — відтепер вони друкуються прямо на тканині.

«Завдяки створенню візерунків та об’єктів безпосередньо на текстилі, впроваджувати 3D-друк у текстильне виробництво можна одразу, ефективно перетворюючи тканину на чисте полотно для нових візуальних та тактильних ефектів», — заявляє Наомі Кемпфер.

Джинса, бавовна, льон, поліестер: 3D-друк – це безмежні можливості всьому.