На виставці K 2022 (19-26 жовтня в Дюсельдорфі) компанія представила частину машини f:line — друкарський апарат, який незабаром після виставки вирушить до одного з клієнтів Manroland Goss.

Машина Varioman після всебічного бета-тестування впроваджується у замовників. Відповідно до укладених контрактів виробляються нові лінії, вкл. моделі для сегмента паковання та налаштовані відповідно до вимог замовника. Рулонний офсет у контексті виробництва паковання як на паперовій, так і на плівковій основі є чудовою альтернативою флексографії та глибокого друку, які традиційно використовуються для великосерійного виробництва рулонної продукції.

При розробці платформи Varioman виробник врахував основні проблеми, з якими стикаються власники брендів:

  • очікування щодо якості паковання;
  • потреба у стабільності кольору та його сталості, де б не з’являвся бренд, у т.ч. на пакованні, яке «продає» продукт на полиці;
  • ціновий тиск.

Із самого початку в рамках проєкту Varioman розглядалися три конфігурації машини в залежності від кінцевого застосування.

З урахуванням потреб пакувальної промисловості компанія manroland Goss розробила лінію f:line, для друку на гнучких матеріалах (з діапазоном товщини 10-300 мікрон – її компанія теж представила на K 2022), та лінію c:line, для картонних підкладок.

Третє рішення, b:line, призначене для книжкових друкарень та використовується для виготовлення книжкових блоків з можливістю друку на папері щільністю 30-120 г/м². Виробник особливо відзначає дуже швидке переналагодження (5-10 хв.). Порівняйте, наприклад, з глибоким друком, де зміна циліндрів займає до 1,5 годин. Це результат високої автоматизації самого рішення, а також легості заміни друкарських форм (це дає змогу швидко вносити зміни та ефективно виконувати малі (за мірками рулонного друку) та середні наклади.

В залузі додрукарської підготовки офсетний друк також має значну економічну та часову перевагу перед флексографією або глибоким друком.

Машина Varioman пропонується у трьох варіантах з різними діапазонами ширини полотнища (425-850, 540-1080, 650-1300 мм). У розробці також додаткові моделі з макс. шириною 1500 та 1700 мм.

Машина дає змогу друкувати зі швидкістю до 500 м/хв. (залежно від матеріалів, підкладок та периферійних модулів).

Також manroland Goss зазначає, що Varioman – це гібридне рішення і на додаток до офсетних агрегатів може бути оснащене флексографічним модулем та секцією глибокого друку. Залежно від кінцевого застосування в лінію також інтегруються модулі розмотування та оздоблення (тиснення, біговка або перфорація).