І про це ми спілкувалися на початку лютого 2022 р. з керівником департаменту друкарських систем Владиславом Швецовим. На жаль, тому матеріалу не судилося побачити світ, бо сталася агресія росії, і про минулорічні досягнення писати було якось не на часі.
Але перш ніж розповісти про те, чим сьогодні живе «Мегатрейд» (а розповісти є про що!) все ж стисло подамо інформацію з матеріалу, що не було надруковано.

ПЛАНУВАЛИ РОЗВИНУТИ УСПІХ У 2022 РОЦІ
Торік, нагадаємо, компанія «Мегатрейд» інсталювала втричі більше ЦДМ, порівняно з 2020 р., розширила пакет пропозицій післядрукарського обладнання й чудово виступила на RemaDays Kyiv (для відділу друкарських систем компанії «Мегатрейд» це була прем’єрна участь у виставці).

У 2021 р. компанія «Мегатрейд» продала 30 ЦДМ сегменту Production Print (Ricoh ProTM 9200, Ricoh ProTM C7200X, Ricoh ProTM C5300S, Ricoh ProTM S8300).

Попри певні ускладнення з логістикою, «Мегатрейд» досить добре спрацювала в напрямку постачання матеріалів та запасних частин. Компанія тримала на складі двох-трьомісячний запас витратних матеріалів, бо у конкурентів були певні проблеми з наявністю тонера. Відповідно, в друкарень-партнерів «Мегатрейд» за напрямом Ricoh обсяги збільшувалися, й компанія мала бути готовою задовольнити підвищений попит.

Зросли продажі й за офісним напрямком як по партнерських каналах, так і в рамках прямих продажів глобальним клієнтам.

У 2022 р. компанія планувала значно підвищити частку післядрукарського обладнання у продуктовому портфелі напрямку Printing&Postprinting.

Зросла інстальована база обладнання Morgana в України: бігувальні пристрої Morgana Autocreaser інстальовано у друкарнях «Глянець» та Start Point, а на «Глянці» – ще й брошурувальник та фальцювальну машину.

Чудово продавалися різальні плотери з рухомим столом iEcho PK 0604/0705 Plus (11 інсталяцій за півроку).

Також у 2021 р. «Мегатрейд» продала два китайські автоматичні брошурувальники UPG – в «Ультрадрук» та в одну з державних структур.

Отже, не дивно, що 2021 р. компанія вдалася до подальшого розширення портфелю післядрукарського устаткування. Наприкінці 2021 р. «Мегатрейд» уклала контракт з польським виробником та постачальником різноманітного післядрукарського обладнання (різального, бігувального, фальцювального, біндерів, машин для виготовлення твердої палітурки тощо) компанією Grafmasz, а укладення наприкінці минулого року угоди про дистрибуцію рішень німецького виробника різального устаткування Mohr (Mohr D56 / D66 / D80, версій ECO i PLUS) з більш високим рівнем автоматизації, ніж в гільйотин польського виробництва, є частиною доктрини «Мегатрейд» – у кожному класі устаткування пропонувати ринку преміальні продукти сегменту premium middle.

Колектив компанії «Тотем» біля гільотини Grafcut G73H

Також «Мегатрейд» уклав торік угоду з англійською компанією Vivid laminating Technologies Ltd, виробником ламінаторів та фольгіраторів, що перебувають у вдалій ціновій ніші.

У 2021-2022 рр. здійснено перші інсталяції ламінаторів іспанського партнера Tauler: до чернівецької «Поліграфіки» вирушив Tauler Smart B3 Matic з опцією фольгування, а промисловий ламінатор Tauler SMT4.0 ф. B2 інстальовано в компанії «Една».

У 2021 р. через збільшення кількості брендів у портфоліо «Мегатрейд» збільшила кількість сервісних інженерів.
Нагадаємо, що департамент друкарських систем «Мегатрейд» сповідує універсальний підхід до продажів – компанія як сама продає та обслуговує обладнання, так і спирається на роботу з партнерами («Тотем» – у Дніпрі та «Технотрейд С» – в Одесі)

Й нарешті компанія працювала торік над новим сайтом https://ricoh.megatrade.ua/, де представлені друкарське та післядрукарське поліграфічне обладнання, офісне устаткування, новини, історії успіху тощо.

На 2022 р. «Мегатрейд» ставила перед собою завдання збільшити кількість продажів продуктивних друкарських систем й за рахунок співпраці з компаніями-виробниками післядрукарського устакування Grafmasz, iEcho, Morgana, Plockmatic, Tauler, UPG, новими партнерами (Mohr, Vivid) збільшити долю післядрукарського напрямку.

Були в «Мегатрейд» й наміри відкрити новий демо-зал, щоб просувати обладнання для індустріального друку: Ricoh Latex L5160, дорогі індустріальні принтери для прямого друку на плоских поверхнях та тканині.

Департамент друкарських систем «Мегатрейд» планував взяти участь у виставці RemaDays Kyiv 2022, де продемонструвати бестселери: Ricoh ProTM C7200X, Ricoh ProTM C5300S, Ricoh ProTM S8300, Ricoh Ri100 для друку на тканині й бігувально-фальцювальний пристрій Morgana DigiFold Pro XL з опцією поперекової та продольної перфорації та з повітряним вакуумним роздувом для великих обсягів післядрукарської обробки, ріжучий плотер iEcho PK 0604 Plus, Grafcut G73H, ламінатор Vivid.

На label Expo Europe планувалося укласти контракт з одним з провідних виробників устаткування для рулонної етикетки щодо дистрибуції його рішень в Україні (виставку у Брюселі, на жаль, було скасовано).

2022 РІК: НОВІ МОЖЛИВОСТІ
Зрозуміло, що через агресію росії амбіційні плани «Мегатрейд» на поточний рік було переглянуто. З іншого боку, одна з провідних в Україні IT-компаній, вважаємо, цілком скористалася тими можливостями, які виникли внаслідок того, що чимало свідомих компаній (зокрема Ricoh International) припинили працювати на російському ринку поліграфії.

Спроби росіян поширити свій вплив на інші ринки загальновідомі. От і канали продажу на окремих ринках країн Кавказу, країн Балтії та Середньої Азії фактично керувалися з Москви, іноді через те, що так виглядала система міжнародної дистрибуції, а коли й через власні імперські амбіції росіян.

Після агресії росії в системі дистрибуції обладнання Ricoh у країнах колишнього СРСР відбулися значні зміни. Якщо раніше продажі в усіх цих країнах (а також – Вірменії та Грузії) відбувалися через Ricoh Russia, то тепер продажі здійснюються через Ricoh International. Відповідно, Ricoh International незабаром проводитиме реструктуризацію системи дистрибуції у цих країнах: до кінця поточного року цей процес напевно буде завершено.

Припинивши співпрацю з Ricoh Russia, Ricoh International цілком природно звернулася до «Мегатрейд» з пропозицією поширити активність на ринках країн Балтії (там українська компанія працює вже певний час), а також Казахстану, Узбекістану, Азербайджану, Молдови та деяких інших країн.

Відповідні наміри має й «Мегатрейд», й сьогодні сторони узгоджують деталі співпраці за напрямком продажу друкарського устаткування на цих ринках.

«Мегатрейд» провів серйозну підготовчу роботу для виходу на поліграфічні ринки нових для себе країн: має дані з продажів ЦДМ на різних ринках та наданий Ricoh International прогноз на найближчі декілька років.

Ricoh перебуває у центрі екосистеми «Мегатрейд» й вирішивши питання дистрибуції продуктів компанії на нових ринках, «Мегатрейд» розширюватиме сферу збуту й обладнання інших брендів.

ЦДМ RicohTM Pro C5300S інстальовано у вересні в одній з київських друкарень

Олександр Лелейко, директор з маркетингу компанії «Мегатрейд»:

«Війна – це жахливо, але відкриваються нові можливості для українського бізнесу на інших ринках. Не було б війни, і цих можливостей не було б, адже на багатьох пострадянських ринках панувала росія. Наразі ці можливості відкриваються, й завжди наприкінці тунелю є світло.
Відповідно, треба вже сьогодні дивитися на ті можливості, які з’являться після Перемоги України: вони будуть досить значними. Зміниться світ, зміняться бізнес-стосунки, і це відкриє досить значні перспективи для всього українського бізнесу».

Власник друкарні «Поліграфіка» Віктор Кондрючок біля Grafcut G73H

Власники «Тотему» Марк Турін та Костянтин Ігнатенко біля Grafcut G73H

Один з партнерів – Grafmasz (Польща), виробник гільйотин Grafcut, підтвердив, що в усіх перелічених регіонах «Мегатрейд» може спокійно продавати устаткування. І в концерна Plockmatic (нагадаємо, це, крім Plockmatic, ще й бренди Morgana, Watkiss, KGS, Intec) є певні регіони, де працюють більш успішні партнери, а в інших регіонах «Мегатрейд» діятиме так само, як робив це в Україні: поступово масштабуючи досвід.

Morgana BM 60 у друкарні «Глянець»                          Morgana Digi Creaser у StarPoint

У «Мегатрейд» вже працюють представництва в Азербайджані, Грузії та Казахстані, які займаються просуванням рішень у сфері IT, відповідно, для роботи за поліграфічним напрямком їх буде посилено, а на окремих ринках, де раніше не було, «Мегатрейд» їх відкриє.

Morgana Digifold Pro у компанії «Глянець»

Йдеться про повноцінну роботу в сегменті продажу устаткування для поліграфії: з інвестиціями в демо-обладнання, участю у локальних виставках, а не звичайний продаж устаткування з України.

ІНСТАЛЯЦІЇ НЕ ПРИПИНЯЮТЬСЯ
Так склалося, що саме інсталяції сприймаються як лакмусовий папірець діяльності компаній на ринку продажу устаткування. В «Мегатрейд» цей показник через війну просів, але поступово відновлюються інсталяції ЦДМ. Зокрема, нещодавно у одній з київських друкарень встановлено ЦДМ RicohTM Pro C5300S.

Ця «лайтова» ЦДМ взагалі останнім часом стала хітом продажів (12 інсталяцій у 2021 р.). Невеличка ЦДМ дає змогу відчути переваги інноваційних технологій Ricoh та в перспективі створити передумови для подальшого масштабування бізнесу з використанням обладнання японського виробника.

Ці невибагливі «робочі конячки» забезпечують майже однакову з більш старшою ЦДМ лінійки RicohTM Pro C7200X якість друку, тому їх охоче купують невеликі та середні друкарні.

Продуктивність ЦДМ Ricoh ProTM C5300S/C5310S – до 65/80 стор./хв. при роботі з матеріалами щільністю до 256 г/м2, і 50/55 стор./хв. – від 257 до 360 г/м2. У режимі дуплексного друку «малюки» друкують на аркушах формату до 330х487 мм, а у режимі однобічного друку – до 330х1260 мм.

І середньомісячне рекомендоване навантаження нових ЦДМ цілком непогане і становить 150 тис. листів А4, а пікове може сягати 450 тис. листів А4 на місяць. І тут хотілося б принагідно повідомити, що саме власники ЦДМ класу Ricoh ProTM С5200S/С5300S швидше за інших партнерів «Мегатрейд» адаптувалися до складних воєнних реалій. В багатьох з них суттєво зросли обсяги. Саме невеличкі мобільні друкарні навіть сьогодні знаходять замовлення на ринку, а в деяких з них вони навіть більші довоєнних. Так, одна з ЦДМ Ricoh ProTM C5200S за вересень 2022р. надрукувала 85 000 відб. ф. А3.

Олександр Прощенко, керівник сервісної служби департаменту друкарського устаткування «Мегатрейд»:

«Починаючи з серпня, обсяги роботи сервісної служби департаменту друкарського устаткування «Мегатрейд» майже повернулися на довоєнний рівень в т.ч. й через збільшення обсягів у власників лайтових ЦДМ Ricoh, але й у багатьох середніх друкарень обсяги поступово відновлюються».

Крім того, ЦДМ Ricoh ProTM 8310 інстальовано на початку жовтня в одеській друкарні «Сімекс-Принт». Ця ЦДМ навіть без використання звичайних фрикційних лотків дає змогу друкувати на самоклейних матеріалах та крейдованих паперах. Це критично для багатьох друкарень за тих ринкових умов, що є сьогодні в Україні. Ricoh ProTM 8300s – досить швидкісна ЦДМ, яка чудово друкує плашки, навіть зі 100% заливкою аркуша.

В цілому кількість запитів щодо придбання ЦДМ, що надходять до «Мегатрейд» з різних регіонів України, збільшується.

Владислав Швецов, керівник департаменту друкарського устаткування компанії «Мегатрейд»:

«Мегатрейд» проявила гнучкість та максимально лояльно поставилася до складної ситуації, в якій опинилися її замовники під час війни. Деяким клієнтам компанія запропонувала реструктуризацію боргів».

Тривають інсталяції післядрукарського устаткування: зокрема, гідравлічну гільйотину Grafcut G73H встановлено у чернівецькій компанії «Поліграфіка» та компанії «Тотем» з Дніпра. А незабаром «Мегатрейд» завезе гільйотину Grafcut G53 з електричним приводом собі на склад, бо на ринку є попит на бюджетні, але при цьому досить функціональні гільйотини.

 

Також різальний плотер iEcho PK-0604 Plus було продано компанії «Ліра» (Ужгород), а iEcho PK-0705 Plus інстальовано у «Сборці» та в одній з компаній м. Рига (Латвія). Принагідно, у «Мегатрейд» підкреслюють, що виробник iEcho – Hangzhou IECHO Science & Technology Co., Ltd. (Китай) – з розумінням ставиться до ситуації в Україні, представники компанії висловлюють занепокоєння, пропонують допомогу й сприяють продажу свого устаткування на інших ринках саме українською компанією. Не можна також безапеляційно стверджувати, що Hangzhou IECHO Science & Technology Co., Ltd. (Китай) активно афішує ринкову діяльність у росії.

На жаль, компанії «Мегатрейд» не вдалося уникнути деяких наслідків загальноєвропейської кризи у поліграфії. Зокрема, підвищення валютних цін на 5% на тонер та запчастини для всіх замовників, що перебувають на контракті, було пов’язано з політикою партнера – Ricoh International, який оголосив про зміни цін через здорожчання логістики, сировини, в т.ч. і через агресію росії в Україні.

Власник друкарні «Ліра» Андрій Демідов поруч
з плотером iEcho PK 0604 Plus

Відповідно, департамент друкарського обладнання компанії «Мегатрейд» повідомив замовників за місяць, що ціни підійматимуться двічі, щоразу на 2,5%.

Траплялися поодинокі випадки, коли через перебої з логістикою та проблеми з порушенням ланцюжків постачань у постачальника Ricoh International «Мегатрейд» відчувала брак тонерів. Сьогодні всі питання вирішено, й на складі зберігається 2-3 місячний запас тонерів, щоб в замовників не виникало перебоїв, особливо під час новорічного сезону в поліграфії.

Власник друкарні «Една» Юрій Юрченков та менеджер компанії «Мегатрейд»
Дмитро Белявцев біля ламінатора TaulerSMT 4.0

Під час війни всі постачальники ЦДМ опинилися у непростій ситуації, адже в їхніх партнерів-друкарень обсяги замовлень критично просіли. Кожен виходив з ситуації по-своєму. Хтось переглянув умови співпраці, запропонував додаткові пільги щодо термінів виплати вартості устаткування. Не стала виключенням й «Мегатрейд», що проявила максимальну лояльність до замовників.

На тимчасово окупованій території (у Херсоні) опинився один з потужних замовників «Мегатрейд» – Видавничий дім «Гельветика». А під час активної фази бойових дій під Харковом частину обсягів втратили клієнти компанії («Юнісофт», «Яскравий друк»), які сьогодні поступово відновлюють роботу.

Деякі друкарні, що є клієнтами «Мегатрейд», переїхали або відкрили нові майданчики. Зокрема, «Сборка» відкрила друкарню у Львові, перевізши на захід України з-поміж іншого устаткування ЦДМ Ricoh ProTM С9100 та Ricoh ProTM С7100X. А друкарня SVM вимушена була переїхати на іншу адресу в Києві через систематичні потрапляння ворожих ракет на старій локації. Відповідно, цим компаніям «Мегатрейд» надавала послуги з оперативного перевезення устаткування та запуску його на нових локаціях.

Як зазначає Владислав Швецов, наразі з’являється досить багато грантів, спрямованих на допомогу українському бізнесу. Відповідно, чимало друкарень звертається по допомогу до «Мегатрейд» у підготовці документів, бізнес-планів для залучення коштів на отримання обладнання.

НОВІ НАПРЯМКИ ПІД ЧАС ВІЙНИ
Департамент рішень для поліграфії компанії «Мегатрейд» не сидить і не чекає, поки скінчиться війна: триває вивчення нових напрямків, вдосконалюються навички інженерів з сервісу, в т.ч. по тих напрямках, на які раніше бракувало часу.

«Мегатрейд» підписав дистрибуторський контракт з Ricoh Imaging Europe S.A.S. – підрозділом Ricoh з виробництва та продажу оптичної продукції.

Ricoh Imaging виготовляє високоякісну оптичну техніку, у т.ч. – дзеркальні та компактні цифрові фотоапарати, об’єктиви, біноклі та зорові труби. Ricoh і Pentax, який було інтегровано в Ricoh Group у 2011 р., створюють якісну та конкурентоспроможну продукцію.

Тепер «Мегатрейд» пропонує українським користувачам:

• Ricoh WG, всепогодні компактні камери для експлуатації в найсуворіших умовах на відкритому повітрі;

• Ricoh Theta, унікальну серію панорамних (360°) камер, що використовуються в багатьох галузях як інструмент, який значно розширює можливості фото- та відеовираження;
• спортивну оптику Pentax (біноклі та зорові труби) – більше 40 пристроїв, вкл. біноклі найвищого класу з гібридними асферичними лінзами, біноклі «три в одному» (бінокль із чотирикратним збільшенням; два незалежних монокуляра після від’єднання стволів; телескоп після з’єднання стволів в лінію), біноклі з мінімальною відстанню фокусування лише 50 см, а також найменші за розміром моделі, які легко можна розмістити в долоні.

Менеджер компанії «Мегатрейд» Дмитро Белявцев та власниця компанії
«Ультрадрук» Наталя Обушна біля брошурувальника UPGH DC-520

«Мегатрейд» вже реалізує значний проєкт, пов’язаний з постачанням 500+ камер для силових структур України (біноклі, оптичні прилади Pentax використовуються силовими структурами Норвегії, Швеції, Фінляндії, Франції).

Крім того, «Мегатрейд» працює над українським інтерфейсом в усіх пристроях, які компанія постачає в Україну (ЦДМ, принтери, інтерактивні дошки тощо).

Також компанія вивчає напрямок смартлокерів.

СПОДІВАННЯ
Провідний партнер «Мегатрейд» компанія Ricoh вважає Україну (навіть за тих політичних, військових умов, в яких змушена жити наша країна), досить динамічним ринком, де бізнес компанії зростає. «Мегатрейд» – один з двох-трьох партнерів в регіоні EMEA, який щороку збільшував обсяги продажів устаткування Ricoh, незважаючи на пандемію.

А на особливу повагу заслуговує те, що навіть під час війни компанія зберегла повноцінну ринкову діяльність, розвинула її та знову почала інсталювати нові ЦДМ.

У «Мегатрейд» чекають на Перемогу України та вже будують плани щодо зміцнення позицій за напрямком друкарського устаткування. Йдеться зокрема, про вихід на ринок рулонної етикетки, який було відтерміновано через агресію росії та відміну виставки label Expo Europe, де «Мегатрейд» планував укласти контракт з одним з виробників ЦДМ для виготовлення рулонної етикетки.

Також у «Мегатрейд» сподіваються на можливу появу на друкарському ринку України ЦДМ у форматі В2 Ricoh Pro Z75, про яку останнім часом точиться чимало розмов у поліграфічному колі. Очікування ринку від Ricoh Pro Z75 цілком зрозуміли – має друкувати краще за конкурентів, бути економічно вигідною та коштувати при цьому дешевше, ніж ЦДМ конкурентів.

Так, ринкові умови в Україні сьогодні не найкращі для продажу устаткування. Але населення України перманентно перебуває в економічних та політичних кризах. Країна швидко входить до зони турбулентності та ще швидше (принаймні легше, ніж європейці) виходить з неї. Й призвичаєність підприємців до різних криз створила передумови для більш швидкого подолання наслідків подій, навіть таких руйнівних, як війна.

У «Мегатрейд» чекають на Перемогу України та вже будують плани щодо зміцнення позицій за напрямком друкарського устаткування. Йдеться зокрема, про вихід на ринок рулонної етикетки та початок продажів листових ЦДМ Ricoh Pro Z75 ф. В2.