ВИКЛИКИ
Компанія ATTOLIS здебільшого орієнтована на виготовлення довгих накладів картонного паковання високої якості, а також друкує якісну поліграфію, виготовляє фірмові конверти та папки, брендує папір тіш’ю та атласну стрічку тощо.
Відкрите вторгнення росії стало певною несподіванкою для керівників друкарні ATTOLIS, як, власне, і багатьох інших друкарень України. Компанія поступово почала на безоплатній основі друкувати продукцію для волонтерів та ЗСУ. Поступово відновилися зв’язки з постачальниками сировини, стало зрозуміло, хто з працівників може продовжити працювати, та й замовники знову почали звертатися. 
Повноцінну роботу компанія відновила влітку 2022 р., вдалося успішно пережити блекаут, бо компанія вчасно встановила потужний генератор. 
Компанії ATTOLIS вдалося зберегти й експортну складову, і сьогодні компанія працює на експорт майже в тій мірі, що і до війни. А щоб задовольнити потреби замовників, продовжує інвестувати в устаткування, цього разу в досить інноваційне та з широкими можливостями. 

ПРО ЦИФРОВИЙ НАПРЯМОК
Зрозуміло, що більшість замовлень ATTOLIS виконує із задіянням парку офсетного устаткування, і можливості компанії, зокрема, в післядрукарській обробці, досить значні: висічка, фальцесклеювання, каширування, фальцювання, тиснення, УФ-лакування, додатковий трафаретний друк.
Проте, менеджмент друкарні вже тривалий час дбає і про розвиток напрямку цифрового друку. І тут далася взнаки системна робота з компанією Xerox Україна та її представником В2С. 
У замовників паковання завжди була потреба друкувати, наприклад, інструкції до виробів, іншу супровідну поліграфічну продукцію. Саме тому компанія ATTOLIS інвестувала у Xerox Versant 2100 Press. 
А дві монохромні ЦДМ Xerox Nuvera® 144 EA свого часу придбали під виконання замовлень постійного замовника – «Приватбанку», який замовляв дуже потужні наклади, по декілька мільйонів аркушів на місяць. Потихеньку монохромні машини отримали й додаткове навантаження – монохромні інструкції, листівки, повідомлення, квитанції.


НОВИЙ ЕТАП
Новий етап розвитку підприємства пов’язаний із впровадженням найкращої на ринку Україні тонерної ЦДМ з друком додатковими кольорами Xerox Iridesse Production Press. Компанія ATTOLIS зупинилася на конфігурації з двома білими, золотим, срібним та прозорим тонерами. Для менеджмента компанії принципово було придбати цю ЦДМ у повній комплектації, що пропонує компанія Xerox (окрім неонових кольорів). Компанія ATTOLIS здебільшого виготовляє картонне паковання, тому неоновим кольорам знайти застосування складно. 

Зазначимо, що для вирішення виробничих завдань, пов’язаних з виготовленням прототипів паковання, коротких варіативних накладів коробочок та усієї супроводжувальної продукції ATTOLIS придбав цілий комплекс устаткування. Крім Xerox Iridesse Production Press, це різальний плотер з рухомим робочим столом iEcho PK 0705 Plus та плотер з плоским робочим столом Vulcan SC-350. 
Основне призначення цього комплексу устаткування − не перехід на короткі наклади. Для компанії ATTOLIS − це додатковий допоміжний напрямок, а основним, як і раніше, лишається виготов- лення довгих накладів картонного складаного паковання.

Чи розглядалися якісь альтернативи Xerox Iridesse Production Press під час придбання ЦДМ з додатковими кольорами? «Я з компанією Xerox багато років в добрих стосунках. Звичайно, ми розглядали інші ЦДМ, але це були "скоробіжні погляди". Конкретно та щільно я не вникав в альтернативні варіанти. Можливо, це упереджений погляд, бо я люблю Xerox, але з іншого боку компанії нема рівних на ринку цифрового друку. За якістю та сервісом компанії Xerox нема рівних», − підкреслює комерційний директор компанії ATTOLIS Євген Ніколенко.
При виготовленні будь-якого паковання замовникові бажано надати дослідні/тестові зразки. Власники брендів намагаються спочатку отримати виставкові примірники або дрібні невеликі наклади паковання для тестових партій продукції. 
Ось тут і стають в нагоді дві білі секції. Подивіться на номенклатуру виробів компанії ATTOLIS – чимало паковання виготовлене з темних дизайнерських картонів, подеколи зі складною фактурою. Саме тому Євген Ніколенко вважає, що одного білого недостатньо, бо, якщо порівнювати з результатами трафаретного друку (ATTOLIS має ділянку трафаретного друку) результати цифрового друку паковання із застосуванням одного білого, то замовник надасть перевагу трафаретному друку. Але прототипи, видрукувані навіть на чорному структурованому матеріалі з застосуванням двох білих, або навіть на чорному матеріали з підкладкою з двома білими з нанесеними по ним зображенням у CMYK, справляють на замовників зовсім інше враження, бо не поступаються за якістю результату трафаретному друку.


ПРО РІШЕННЯ
Xerox Iridesse Production Press – перша в світі ЦДМ, яка може в один прохід друкувати CMYK, білим, золотим або срібним металізованим і прозорим тонером.
Звичайно, можливості декорування – одна з ключових конкурентних переваг Xerox Iridesse Production Press. Дійсно, якщо друкарня має інструмент, якого немає у конкурентів, і який дає змогу за один прогін отримувати продукцію, надруковану в шість кольорів, з нестандартними ефектами перламутру або металізації, з прозорим лаком, то для неї на ринку відкриваються найрайдужніші перспек- тиви. 
У Xerox Iridesse Production Press дві додаткові секції. Одна встановлена до кольорів CMYK, друга – після. Додаткові секції дають змогу наносити металізовані (срібний та золотий) тонери, прозорий тонер (тільки через останню секцію). Відповідно, один металізований тонер можна наносити на папір під тріадні фарби, і ця можливість дозволяє отримати цікаві ефекти та кольори, які в Xerox називають перламутровими. А інший додатковий тонер можна наносити поверх тріадних фарб. 
Чудова можливість для власника Xerox Iridesse Production Press − встановити два білі (у першу та останню секції – перед нанесенням CMYK або на вже надруковане кольорове зображення).

У Iridesse Production Press поєднано кілька технічних процесів (нанесення криючого металіка, білого кольору; друк декоративних елементів металізованими тонерами та білим, цифрове лакування для створення ілюзії об’єму або додаткових текстур). Таким чином, Xerox Iridesse Production Press замінює кілька друкарських машин та технічних процесів, які зазвичай використовуються для створення нестандартних елементів оформлення, та дозволяє виконувати онлайн те, що раніше потребувало встановлення окремих додаткових одиниць обладнання


Для друкарень наявність двох додаткових секцій – це можливість виробляти високоприбуткові види продукції з плашковими кольорами, металізованими елементами та додатковими відтінками, поєднуючи металізовані тонери зі стандартною тріадою. 
Процес додавання в продукцію декоративних елементів, над- рукованих додатковими кольорами, металіками, прозорим тонером, білим, – досить простий. 
Попередньо встановлені робочі процеси в Xerox FreeFlow Core дають змогу автоматично та вибірково адаптувати текст і графіку до друку золотим або срібним металізованим тонером, не редагуючи вихідні документи. 
Інша можливість – використовувати спеціальні інструменти на контролері, за допомогою їх можна виділити якийсь тип об’єктів (або всі векторні зображення, або всі растрові, або всі тексти) і до цього типу об’єктів додати додатковий колір. 
У Xerox Iridesse Production Press реалізовано інноваційну технологію для покращення якості друку зображення – Ultra HD. Її суть полягає в тому, що растровий процесор передає в машину зображення з роздільною здатністю 1200х1200 dpi з глибиною кольору 10 bit. А в машину надходить зображення роздільною здатністю 1200х1200 dpi з глибиною кольору 8 bit, а в багатьох випадках і 600х600 dpi з глибиною 8 bit. 
З технологічної т.з. реалізація Ultra HD потребує розширеного каналу взаємодії між растровим процесором та машиною та покращених можливостей блоку растеризації самої машини. Збільшення обсягів інформації для растрування в 4 рази дає змогу друкувати з використанням Ultra HD на Xerox Iridesse Production Press гладкіші градієнти, краще опрацьовувати дрібні деталі, в т.ч. виворіт, тонкі лінії.
Xerox Iridesse Production Press відрізняє інноваційний тонер HD EA. Він складається з частинок оптимального розміру, які помітно знижують глянець, згладжують тонові переходи та передають дрібні деталі. На сьогоднішній день це найсучасніший і найдрібніший тонер із представлених на ринку: часточки тонера мають розмір трохи більше 4 мкм. Очевидно, що чим менша часточка тонера, тим акуратнішою виходить растрова точка. 
Для ефективного використання нового тонера HD EA розробникам довелося внести істотні зміни в модуль перенесення тонера: використано нові фоторецептори, блоки проявок, суттєві зміни внесено в модуль закріплення, що підвищило ефективність закріплення тонера та розширило можливості, пов’язані з вибором матеріалів. Дрібний тонер, крім іншого, ще й дуже економічний, тому що його можна наносити на відбиток тоншим шаром. Це знижує витрати та покращує можливості нанесення тонера на папір, особливо при щільних заливках.
 У Xerox Iridesse Production Press реалізовано чимало засобів автоматизації.
Наприклад, система автоматизації зі сканером (Full Width Array – масив датчиків на всю ширину друкованого аркуша, який розташований на виході з машини) у випадку Xerox Iridesse Production Press має додаткові розширення. Якщо в родині Versant коригування оптичних щільностей проводить лише впоперек листа, то на Xerox Iridesse Production Press – ще й уздовж листа. Тобто рівномірність плашки перевіряється за двома напрямками по всій площі аркуша. 
Крім цього, суттєво перероблено ПЗ, яке керує машиною. І з метою чергового зменшення залежності від оператора всі основні контрольні процедури, які виконуються за допомогою вбудованого сканера відбитків, можуть бути об’єднані в процедуру щоденної перевірки. Вона полегшує проведення регламентних робіт. 
Ще одна перевага машини Xerox Iridesse Production Press – удосконалений контролер Xerox Fiery EX-P 6 Print Server, який не лише дає змогу створювати робочі процеси з індивідуальним налаштуванням для друку додатковими тонерами, але й має розширений функціонал та інструменти управління кольором. 
Всі інші принади, як два покращені подвійні лотки великої ємності, опціональні обхідний лоток і пристрій для вставки обкладинок, дають змогу розширити функціонал машини. І використовувати, зокрема, практично без втрат у швидкості до восьми різних матеріалів в одному накладі (тобто друкувати на змішаних матеріалах, якщо в одному завданні збираються більш тонкі та товстіші, крейдовані та некрейдовані папери) або задруковувати до 12500 аркушів за один прохід.

ДОСВІД ЕКСПЛУАТАЦІЇ
За будь-яких умов замовник надасть перевагу двом цифровим білим, бо це дешевше і оперативніше, ніж трафаретний друк. Оперативність взагалі працює! Євген Ніколенко наводить нещодавній приклад, коли від одного з замовників у понеділок надійшов запит щодо виготовлення сорока накладів по двадцять коробочок на виставку за кордон: представники компанії в середу рано-вранці мали вже вилетіли літаком з цими коробочками. 
Відповідно, у вівторок вранці ці вироби були відправлені до Львова: сорок коротких накладів були видрукувані на Xerox Iridesse Production Press, порізані та відбіговані на iEcho PK 0705 Plus, поклеєні, стикери для заклеювання порізані на Vulcan SC-350. 

Параметр  Значення
Швидкість друку До 7200 А4/год.
Роздільна здатність  2400x2400 dpi 
Формат паперу 182x182/330x488 мм
Щільність паперу 52-400 г/м² 
Рекомендоване навантаження 225-245 тис. копій на міс.
Подача матеріалу  2 лотка, 4000 листів 
Додаткові функції Друк білим, металіками, прозорим тонерами, неоно- вими кольорами додатково до CMYK


Яскравий приклад, як працює комплекс устаткування, вибудуваний навколо потужної ЦДМ!
Компанія ATTOLIS надає замовникам конструкторські послуги і раніше прототипи доводилося замовляти на стороні, що значно ускладнювало стосунки з замовниками, бо не менш важливий етап, ніж виготовлення прототипу пакування – це адаптація дизайну (а все це додаткові терміни). 
Ще один застосунок новітньої ЦДМ – друк етикеткової продукції. Адже не всі наклади  у компанії ATTOLIS вимірюються десятками тисяч аркушів першого формату, які друкуються у офсетний спосіб і висікаються на тигелях. В окремих випадках виготовлення самоклейних етикеток або стикерів спрацьовує тандем з Xerox Iridesse Production Press та плотера з плоским столом Vulcan SC-350: це коли замовник, наприклад, потребує пробну партію етикеток – 100-500-1000, а то й 3-5 тис. листів третього формату. У цьому випадку замовнику можна відвантажити спочатку частину накладу для оперативних потреб, а решту – трохи згодом.
На Xerox Iridesse Production Press друкуються наклади комерційної продукції. Адже у замовників паковання є потреба друкувати, наприклад, інструкції до короткотиражного паковання, самоклейні етикетки, іншу супровідну продукцію: Xerox Iridesse Production Press та Versant 2100 працюють за цим напрямком поки що паралельно, але очевидно, що перша забезпечує значно більш високу якість і більш швидка…

У Xerox Iridesse Production Press застосовується новий тонер HD EA – він матовий, завдяки чому відбитки, отримані на Xerox Iridesse Production Press, на вигляд наближаються до відбитків офсетного друку. Якщо друк проводиться на глянсовому папері, блиск тонера трохи вищий. 
Оскільки тріадні тонери в новій машині набагато матовіші, ефект лаку (прозорого тонера) набагато помітніший, ніж на інших ЦДМ, представлених на ринку оперативної поліграфії.
Комплекс у складі ЦДМ Xerox Iridesse Production Press та плотерів iEcho 0705 Plus та Vulcan SC-350, по суті, розвантажує великі машини та потужні тигелі, та й на сторону деякі замовлення віддавати більше не треба. 
До речі, чимало стартапів, які почали працювати з компанією ATTOLIS під час війни та замовляли досить короткі наклади, згодом перейшли на середні та довгі наклади. Отже розвиток перспективних бізнесів керівник ATTOLIS вважає однією з важливих складових діяльності.

ПРО СПІВПРАЦЮ З XEROX
Компанія ATTOLIS працює з представником Xerox Україна в Центральній частині України компанією В2С. «Це залізо-бетонний партнер з міцною нервовою системою, готовий витримати будь-які навантаження, як і вся компанія Xerox, - зазначає Євген Ніколенко. Остання інсталяція пройшла досить гладко, Xerox Iridesse Production Press працює вже три місяці, скарг немає, ми всім задоволені».

***
Після впровадження в компанії Attolis комплексу устаткування у складі ЦДМ Xerox Iridesse Production Press та плотерів iEcho 0705 Plus глобально змінилися терміни надання замовникам дослідних зразків та коротких накладів. Що ж до безпосередньо Xerox Iridesse Production Press вона напевно дасть змогу зазіхнути в перспективі й на частку ринку накладів комерційного друку, бо чимало замовників чудово розуміють, що якість друку машини та її можливості значно краще, ніж в конкрентних ЦДМ, представлених на ринку.