Власник запорізького «Салону Друку А+» Ігор Брацило наприкінці дев’яностих років минулого сторіччя стояв біля джерел зародження цифрового друку як бізнесу в Україні. Підприємець мав найбільший парк промислових кольорових та монохромних ЦДМ у Запоріжжі, планував розвинути партнерські стосунки із рекламними агенціями та друкарнями, надавши їм зручні та справедливі умови друку.
Але почалася відкрита агресія з боку росії, й Ігор встав до лав захисників Вітчизни. Повернувшись, підприємець активно заходився посилювати виробничі потужності компанії. А першою відчутною інвестицією стало придбання гідравлічної гільйотини Grafcut 52H польського виробництва.

БІЛЯ ДЖЕРЕЛ ЗАРОДЖЕННЯ ЦИФРОВОГО ДРУКУ
Свою модель роботи в інтерв’ю нашому виданню Ігор Брацило якось назвав «Гастроном». Запорізький підприємець встановив свого часу одну із перших в Україні монохромних систем друку Konica Minolta, потім одну з перших у країні повнокольорових машин цього ж виробника. Сьогодні у компанії один з найпотужніших у Центральній частині України парк кольорових ЦДМ продуктивністю 60-85 коп./хв.
«Салон Друку А+» завжди працював під девізом «Встигнемо на вчора»: був готовий прийти на допомогу клієнту та виготовити наклад, що горить. Ігор Брацило намагався та намагається задовольнити потреби всіх цільових аудиторій – нових роздрібних замовників з невеликим чеком та постійних клієнтів із довгими накладами, не сортуючи їх за принципом «маленький чек/великий чек».
Регіон, у якому працює «Салон Друку А+», Ігор Брацило називає досить специфічним, оскільки Запоріжжя розташоване між Дніпром та Сходом України. Друкарні, що працюють у Запоріжжі, відчувають потужний ціновий тиск з боку провідних київських друкарень сегменту В2В. Отже, інсталювавши останню з ЦДМ, з продуктивністю 85 коп./хв. підприємець прагнув додатково охопити сегмент друкарень та рекламних агенцій та скласти конкуренцію потужним сервісам збірних накладів з Києва.

Це навіть тоді, до COVID 19, було досить амбіційне прагнення, бо Дніпро, що перебуває неподалік, насичений важкими цифровими машинами різних виробників. Та й в самому Запоріжжі до відкритої агресії росії працювало багато систем продуктивного цифрового друку.
Тим не менше, Ігор із оптимізмом дивився у майбутнє та мріяв перейти від роботи з роздрібними замовниками до роботи з аудиторією В2В. «Збираємось робити зважені кроки, зміцнювати кадровий потенціал та залучати нових клієнтів, – розповідав Ігор в інтерв’ю нашому виданню. – Запоріжжя – серйозний промисловий центр і компанії різних галузей економіки забезпечують роботою локальні друкарні оперативної поліграфії».
ВИПРОБУВАННЯ
Пандемія COVID 19 справила на поліграфічні бізнеси регіону та Запоріжжя, зокрема, негативний вплив. Проте справжнім випробуванням виявилася відкрита агресія росії: Запоріжжя дуже швидко стало прифронтовим містом.
А власник компанії «Салон друку A+» Ігор Брацило вступив до лав територіальної оборони, а згодом і Збройних сил України. Весь цей час, поки Ігор був на передовій, справами друкарні опікувалася його дружина Ірина. Були й моменти, коли під час перебування на фронті Ігореві доводилося паралельно вирішувати й питання, пов’язані з бізнесом.
Ландшафт ринку поліграфії в прифронтовому Запоріжжі значно змінився: чимало конкурентів компанії «Салон друку A+» «пішли в себе». Ігор Брацило зазначає, що деякі з власників невеликих ЦДМ що працювали з компанією «Салон друку A+» перед війною, лишилися машин, та покладаються на можливості компанії «Салон друку A+». Проте за два роки компанія втратила тих клієнтів, які змушені були поїхати або з усім, або з певною частиною бізнесу. Але компанії «Салон друку A+» вдалося лишитися в ринку.
Найскладніший аспект для друкарні, яка продовжує працювати в Запоріжжі, – це кадрове питання. Наприклад, фахівець, що працював у друкарні з 2005 г., мобілізований до лав ЗСУ. І на якійсь час співробітників у друкарні лишилося двоє – Ігор Брацило та дружина. Наразі тривають пошук та навчання нових фахівців.
Для самого ж Ігоря Брацила «перемкнути тумблер» було складно. Є й, ніде правди діти, певне пожвавлення бойових дій на запорізькому напрямку, й це, природньо, не надто позитивно впливає на рішення інвестувати кошти в устаткування, адже якщо лінія фронту наблизиться, обстріли міста почастішають, як і збільшиться кількість озброєння, яким окупант може завдати шкоди.
Відомо, що внаслідок російських обстрілів декілька запорізьких друкарень були повністю чи частково знищені. А торік, у жовтні на територію, де «Салон друку A+» має частину устаткування, прилетіла ракета «С-300», внаслідок чого постраждало устаткування. Сусідню будівлю («Автосервіс») було майже знищено, також втрапило безпосередньо в склад з борошном та цукром, власники якого понесли великі матеріальні збитки.

Власник компанії «Салон друку A+» Ігор Брацило: «Є думки, куди та як. Ще є снага. Не опускати руки, за великим рахунком, бо Запоріжжя - передфронтове місто… Все на видоху робити, емоції в бік, будь-яка емоція, як їжа, має вранці споживатися холодною. Її треба відганяти або споживати холодною. Інакше не буде. Людські стосунки. Хоча життя матеріальне визначає життя духовне, але все одно всі ми українці…»

ІНВЕСТИЦІЇ ПІД ЧАС ВІЙНИ
Напрямок порізки у компанії «Салон друку A+» завжди був проблемною позицією. Друкарня мала дві гільйотини – електричний Ideal 65 на 380 В та Bowey 440, які працювали «на грані». Неможливість розпускати папір та потреби постійно робити це на стороні ускладнювали роботу компанії. Та ще й піди знайди, де той папір розпустити: в одній друкарні різчика немає, в іншій – гільйотина в поганому стані.
Незадовго до відкритого вторгнення росії у жовтні 2021 р. власник компанії «Салон друку A+» вирішив купувати гільйотину Grafcut 73H. Аналогічну машину придбала компанія «Тотем», власник якої Марко Турін запропонував Ігореві інвестувати в таку саме машину. Підприємець зголосився, проте гільйотина ще не доїхала в Україну, а вже почалася війна.
Ігор Брацило пішов в ТРО, на господарстві лишилася дружина, подружжя порадилося та тимчасово відмовилося від придбання. Продавець повернув попередню оплату. Тим не менше, бажання придбати Grafcut 73H – було першим кроком і нікуди не поділося, бо була потрібна сучасна гідравлічна гільйотина. У воєнні роки навантаження зменшилися, але все одно потреба придбати автоматизований новий різак була відчутною.
Тому власник компанії «Салон друку A+» знову звернувся до компанії «Тотем», яка разом з офіційним представником Grafmaz в Україні, компанією «Мегатрейд» швидко вирішила питання і ввезла гільйотину Grafcut 52H впродовж місяця.
Grafcut 52H, хоч і має меншу, порівняно з Grafcut 73H, довжину різу, але перекриває до 95% віробничих потреб «Салону друку A+», а для порізки більш широких матеріалів застосовується Ideal 65.
Не хотілося Ігореві й ускладнень під час інсталяції. Якось, коли компанія «Салон друку A+» купувала УФ-принтер Mimaki UJF 6042II, пристрій довелося розбирати на вулиці, знімати вікно та заносити у приміщення. Подібне довелося б робити з Grafcut 73H, хоча дружина Ігоря й досі вважає, що краще було б придбати різак з більшою довжиною різу. Напевно, це буде наступний крок, не виключає фахівець.
Постачання, введення в експлуатацію та первинне навчання виконано дніпровською компанією «Тотем», авторизованим партнером «Мегатрейд» з продажу та технічного обслуговування друкарської техніки Ricoh і післядрукарського обладнання.
За словами Ігоря, представники постачальника все чудово зробили, швидко знайшли машину з гідробортом, водій зробив 50% роботи, знайшли вантажників…
Ігор Брацило розумів, що Grafcut 52H – це не представник топового бренду, але й не «китаєць». Серед чеснот Grafcut 52H, на думку підприємця, чудова повторюваність, програмування: «Я від нього кайфую».

використовуються високотехнологічні компоненти, а вся продукція спроєктована відповідно до найжорстокіших європейських вимог безпеки у відповідності до стандартів CE. Різак G52H призначений для роботи в цифрових друкарнях з високими завантаженнями.
Гільотини Grafcut відомі українським друкарям і успішно використовуються у друкарнях «Тотем» (Дніпро), «Поліграфіка» (Чернівці), Printland (Київ) тощо. Тепер до кола щасливих власників доєдналася і компанія «Салон друку A+»..

ПРО СПІВПРАЦЮ З ПОСТАЧАЛЬНИКОМ
Ігор Брацило тривалий час співпрацює з компанією «Тотем», фахівець слідкує за розвитком друкарського напрямку «Тотему», тим, як компанія інсталювала Ricoh Pro™ C7200X, Ricoh Pro™ C9200, Ricoh Pro 8100 тощо. З власниками компанії «Тотем» Марком Туріним та Костянтином Ігнатенком в Ігоря Брацила товариські стосунки, що виходять за межі партнерських.
Керівник компанії «Салон друку A+» зазначає, що не наполягав особливо на умовах постачання, але зробили знижку й досить оперативно доставили машину. «Потреби відтермінування не було, та й не треба воно, бо береш чужі, віддаєш свої. А раптом щось трапиться, і будеш винен. Нам не пропонували, бо ми не стукалися. Задавали питання – кредит/не кредит, термін постачання – гаря-че/не гаряче… Перед Новим роким оплатив, а вже наприкінці січня Grafcut 52H була на кордоні».

ПРО РІШЕННЯ
Виробник гільйотин під брендом Grafcut, родинна компанія Grafmasz, виготовляє лінійку компактних електро-механічних та гідравлічних різаків, відомих надійною конструкцією.
Всю продукцію спроєктовано у відповідності до жорстких європейських вимог. Й навіть моделі начального рівня розраховані для роботи у цифрових друкарнях з високим завантаженням.
Grafmasz має сорокарічний досвід розробки та виробництва гільйотин, її обладнання повністю виробляється в Польщі з використанням сучасних процесів шліфування, фрезерування, токарської обробки та порошкового покриття, що дає змогу від самого початку контролювати якість продукції.
При виробництві використовується якісне електронне обладнання (контролери PLC), яке забезпечує стабільну та зручну роботу гільйотин.
Компактні, міцні, автоматизовані електричні та гідравлічні гільйотини Grafmasz мають надійну конструкцію й працюють у друкарнях десятиріччями. Виробник піклується про безпеку операторів, тому його гільйотини відповідають усім вимогам безпеки EU.
Модельний ряд Grafmasz включає гільйотини двох розмірів (з довжиною різа 52 та 73 мм), в кожному розмірі представлені гідравлічна (дорожча) та електро-механічна модель. Малі гільйотини - однофазні, великі – трифазні:
•    G52 – електромеханічний різак з шириною різання 520 мм стосу паперу до 80 мм;
•    G52H – гідравлічний різак з шириною різання 520 мм стосу паперу до 80 мм;
•    G73 – електромеханічний різак з шириною різання 730 мм стосу паперу до 100 мм;
•    G73H – гідравлічний різак з шириною різання 730 мм стосу паперу до 100 мм з повітряним ложем з повітродувкою і програмуванням кожного кроку
Гідравлічний гільйотинний різак паперу Grafcut G52H розроблений і повністю виробляється в Польщі. При його виробництві

Офіційний дистрибутор виробника гільйотин Grafmasz в Україні компанія «Мегатрейд» допомагає ввести обладнання в експлуатацію, навчає операторів, забезпечує профілактичне обслуговування та ремонт, надає гарантію на обладнання впродовж 12 місяців.

Основні особливості Grafcut G52H:
•    гідравлічний привід леза і притиску;
•    4" сенсорний екран з можливістю регулювання зусилля притиску стосу, програмування до 100 завдань до 100 кроків у кожному;
•    фрезерний сталевий стіл;
•    можливість притиску стосу паперу без різу;
•    підсвічування лінії різу;
•    дворучна захисна система управління різом;
•    точне позиціонування затла ручкою;
•    захисна кришка на задньому столі;
•    автоматичне повернення ножа і притиску з будь-якого становища.

Параметр     Значення
Ширина різання 520 мм
Висота різання 80 мм
Привід леза Гідравлічний
Привід затиску Гідравлічний
Привід затлу Електричний. Повністю програмується через сенсорний екран з точністю 0,1 мм
Програмний модуль 100 програм/100 кроків у кожній, функція EJECT (вилучення паперу), режим вирізання візитних карток
Захист     ІЧ-захисний бар’єр (фотоелементи) робочого місця, прозорий екран заднього столу, головний вимикач, дворучний запуск різу — синхронний
Бічні полиці Опція, 2 х 350х400 мм
Вимоги до електроживлення  220 В ± 10% / 50 Гц / 2 КВт
Розміри з бічними полицями 1533х1215х1244 мм
Вага     350 кг